Analiză The Guardian. Măsurile adoptate de Facebook pentru a combate grupurile antivaxerilor sunt ineficiente. Peste 100 de conturi de instagram promovează mesaje false cu privire la vaccinarea anti-Covid.

Analiză The Guardian. Măsurile adoptate de Facebook pentru a combate grupurile antivaxerilor sunt ineficiente. Peste 100 de conturi de instagram promovează mesaje false cu privire la vaccinarea anti-Covid.

analiza-the-guardian-masurile-adoptate-de-facebook-pentru-a-combate-grupurile-antivaxerilor-sunt-ineficiente-peste-100-de-conturi-de-instagram-promoveaza-mesaje-false-cu-privire-la-vaccinarea-anti-covid.

Conspiraționiștii Covid încearcă să profite de rețelele de milioane de urmăritori de pe Instagram, prin comercializarea de suplimente sau cursuri. The Guardian a identificat peste 100 de conturi de Instagram (rețea afiliata Facebook), care promovează mesaje conspiraționiste cu privire la pandemie către aproape 6 milioane de utilizatori.

Facebook insistă, spunând că acționează suplimentar pentru a combate dezinformarea din domeniul sanitar, timp în care teoriile conspiraționiste de pe rețele de socializare continuă să ia amploare. În primele trei luni ale acestui an, cele 100 de conturi de Instagram au obținut suplimentar aproape un milion de urmăritori. 

Unul dintre grupurile de Instagram, numit “Health Freedom for Humanity”, este deținut de Alec Zeck, căpitan în armata SUA. Pagina acestuia a strâns 85 de mii de urmăritori și promovează mesaje false cu privire la pandemie. Cofondatorul grupului promovează, totodată, un site care vinde bunuri, dar și care face referire la un alt website care vinde sticluțe cu spray care pretinde să scoată metalele grele din corpul și creierul uman.

Una dintre cele mai frecvente modalități de a câștiga bani pe Instagram este prin intermediul unor programe afiliate, care oferă o reducere a prețului în schimbul recomandării produselor. Multe grupuri de antivaxeri susțin că urme de metale grele, cum ar fi aluminiul, utilizate în unele vaccinuri, cauzează probleme de sănătate și oferă și remedii.

Potrivit The Guardian, după ce Biroul de jurnalism de investigație a contactat Facebook cu privire la această problemă, o serie de astfel de conturi au fost eliminate, inclusiv “Health Freedom for Humanity”: “Luăm măsuri agresive pentru a elimina dezinformarea Covid-19, inclusiv informațiile false despre cu privire la vaccinurile anti-Covid aprobate, a declarat Facebook.

Sursa: The Guardian

Sursa Foto: Penguiin/Dreamstime