SUA. O femeie a decedat după ce a dobândit virusul SARS-CoV-2 în urma unui transplant de plămâni. Plămânii proveneau de la un donator infectat, dar ale cărui teste au ieșit negative înainte de prelevare.

SUA. O femeie a decedat după ce a dobândit virusul SARS-CoV-2 în urma unui transplant de plămâni. Plămânii proveneau de la un donator infectat, dar ale cărui teste au ieșit negative înainte de prelevare.

sua-o-femeie-a-decedat-dupa-ce-a-dobandit-virusul-sars-cov-2-in-urma-unui-transplant-de-plamani-plamanii-proveneau-de-la-un-donator-infectat,-dar-ale-carui-teste-au-iesit-negative-inainte-de-prelevare.

Operația a avut loc anul trecut, dar raportul medical a fost publicat abia luna aceasta.

Nu a existat nicio indicație că donatorul, o femeie rănită fatal într-un accident de mașină, ar fi avut Covid-19. O radiografie a pieptului ei părea clară, iar un test cu tampon nazal pentru coronavirus a dat un rezultat negativ.

Medicii care au lucrat cu pacientul (o femeie de 61 de ani din Michigan) pentru transplant, la Spitalul Universitar din Ann Arbor – Michigan, în toamna anului trecut, au început să pună la îndoială acele rezultate atunci când starea pacientului lor s-a agravat. Au ajuns la concluzia că donatorul a avut într-adevăr Covid-19 și că plămânii săi au infectat nu numai pacientul care a primit organele, ci și chirurgul.

Acesta a fost primul caz confirmat al unei persoane care a contractat virusul de la donatorul de organe, potrivit unui raport publicat în The American Journal of Transplantation pe 10 februarie.

„Vrem ca comunitatea de transplant să fie conștientă că acest lucru se poate întâmpla și, de asemenea, că ar putea exista lucruri pe care să le putem face pentru a ne îmbunătăți succesul în screening-ul pacienților pentru Covid”, a spus dr. Jules Lin, autor al raportului și directorul chirurgical al programului de transplant pulmonar de la Michigan Medicine, sistemul de sănătate al Universității din Michigan.

Raportul a concluzionat că medicii ar trebui să ia în considerare testarea donatorilor de plămâni pentru coronavirus folosind o probă din tractul lor respirator inferior, care se extinde în plămâni – dincolo de testul cu un tampon nazal. Acest tip de testare, invaziv și nerecomandat publicului larg, nu este întotdeauna disponibil; în prezent, doar aproximativ o treime din plămânii donați sunt testați în acest fel.

New York Times notează că atunci când organele devin disponibile, timpul este cuvântul-cheie. Unele instituții sanitare nu au resursele necesare pentru a testa rapid tractul respirator inferior al donatorilor pentru Covid-19. Având în vedere aceste constrângeri, nu există nicio cerință ca donatorii de plămâni să fie testați astfel. Dintre cele aproape 40.000 de transplanturi de organe efectuate în Statele Unite anul trecut, operația din Michigan a fost singurul caz confirmat al unui destinatar care a contractat coronavirusul de la un donator.

Medicii speră acum că acest raport de caz va convinge mai mulți profesioniști din domeniul medical să își consolideze standardele de testare SARS-CoV-2 pentru donatorii de organe, în ciuda dificultăților logistice.

Sursă: New York Times