Creștere bruscă a prețurilor în UE și în Zona Euro, la începutul acestui an. Germania, Ungaria și România au avut cea mai mare inflație în ianurie, dar Polonia are cea mai mare creștere a prețurilor din ultimul an.

Creștere bruscă a prețurilor în UE și în Zona Euro, la începutul acestui an. Germania, Ungaria și România au avut cea mai mare inflație în ianurie, dar Polonia are cea mai mare creștere a prețurilor din ultimul an.

crestere-brusca-a-preturilor-in-ue-si-in-zona-euro,-la-inceputul-acestui-an-germania,-ungaria-si-romania-au-avut-cea-mai-mare-inflatie-in-ianurie,-dar-polonia-are-cea-mai-mare-crestere-a-preturilor-din-ultimul-an.

Germania (+1,4%) și Cehia (+1,3%) au înregistrat cele mai mari creșteri lunare ale inflației, urmate de Ungaria, Polonia și România, toate trei cu o creștere medie a prețurilor de +0,9%, în luna ianuarie. Creșterea anuală a prețurilor în Germania, cea mai mare economie europeană, a sărit de la -0,7% în decembrie, la +1,6% în ianuarie, posibil și pe fondul unui consum mai mare de energie, cauzat de valul de frig.

Deși inflația anuală în Polonia (+3,6%), Ungaria (+2,9%) și Cehia (+2,2%) sunt în acest moment cele mai mari din UE, aceste țări înregistrează de fapt o ușoară reducere a creșterii prețurilor față de lunile de toamnă din 2020. În cazul României (+2%) creșterea medie a prețurilor din ianuarie a fost puternic influențată de tarifele la energie.

Datele centralizate de Eurostat arată că deși diferențele sunt mari de la o țară europeană la alta, scumpirea energiei și a produselor alimentare au influențat cel mai mult creșterile de prețuri din opt țări membre, în timp ce țările turistice (Grecia, Italia, Spania, Portugalia) au suferit scăderi de prețuri, posibil din cauza restricțiilor care au anulat practic vacanțele de iarnă.

O analiză publicată astăzi de Financial Times arată că fabricile și uzinele din Uniunea Europeană au început deja să crească prețurile produselor industriale din cauza crizei de cipuri și semiconductori, dar acest fenomen nu se vede încă în datele publicate de Eurostat pentru luna ianuarie, ci sugerează mai degrabă faptul că prețurile vor continua să crească în Uniunea Europeană.

Sursă: Eurostat